Een
sleetje van koek bouwen. Bij
een grote meubelfirma uit Zweden verkopen ze ook allerlei lekkernijen,
waaronder een kant-en-klaar deeg om gingerbread
(een soort speculaas) mee te bakken. We gaan daar een miniatuur sleetje van
maken, om de bonbons na het kerstdiner te presenteren. Hier maak je echt de blitz mee! Kant en klaar deeg van IKEA 1.)
Druk het bijgaande sjabloon
af op een stevig A4-tje: 2.) Knip de onderdelen uit. 3.) Kneed het deeg soepel, en rol het
uit op een met bloem bestoven snijplank, tot een dikte van een halve centimeter. 4.)
Leg de onderdelen op het deeg, en snij ze uit. Je snapt dat de zijkant van de
slee twee keer moet, ook een keer in spiegelbeeld. 5.)
Leg de deegstukken op een vel bakpapier op een bakplaat in de oven; als niet
alles in één keer past, bak dan de zijkanten samen, en de rechthoeken apart.
Zorg dat de oven op 225° staat, en bak iets langer (7 à 8 minuten) dan op de
verpakking staat. Hou goed in de gaten dat ze wel iets donkerder worden, maar
niet té. 6.)
Maak lijm van een eiwit (vis de sliertjes er uit) en een flinke hoeveelheid
poedersuiker. Je zult verbaasd zijn hoeveel poedersuiker er in één eiwit kan
oplossen. Of gebruik kant-en-klare "Baking Glue" van dr.Oetker. 7.)
Leg de rechterkant van de slee voor je neer. Breng lijm aan op de zijkant en
onderkant van het 8x8 stuk, en lijm het langs de achterkant vast. Er zit nu
ook lijm op de kant die naar je toe gericht is. 8.)
Lijm op dezelfde manier het 8x2 stukje onder 45° aan de voorkant. 9.)
Breng nu lijm aan op de lange kant van het 8x18 stukje en plak het aan drie
kanten vast. 10.)
Breng nu lijm aan op de naar boven gerichte zijden van de rechthoeken, en
plak de linkerkant van de slee er op. Controleer of de glijders evenwijdig
lopen (ander wiebelt hij.) 11.
Laat de lijm nu een nacht uitharden. 12.
Vul de slee met bonbons, en zet hem bij de koffie op tafel. Succes verzekerd! |